grb monografija
OSNIVACKI AKT

 

ZAPIS SA OSNIVANjA ČUKARIČKOG SPORTSKOG KLUBA – ČSK

Na Čukarici, na samom početku Trgovačke ulice, sala kafane „Majdan“ (sada Radnička ulica i prostor preduzeća „Elizo“) bila je pretesna da primi sve one sportske zaljubljenike tog, sada dalekog, a opet upamćenog, 4. jula 1926. godine.

„Prijatelji,
samo malo strpljenja. Sedite, ima mesta za sve. Znam da je sparno, juli je mesec. Čekajte, prvo posao da obavimo, a onda ćemo se osvežiti“, oglasio se Milivoje Jevremović, apotekar ovdašnji, brišući čelo maramicom, vidno uzbuđen. „Ako ste svi tu, da počnemo. Dajem reč gospodinu Bogdanu Mileusniću, opštinskom kmetu.“
„Poštovane dame i gospodo!
Okupili smo se, danas, sa željom da zajedno napravimo jedan klub, u prvom redu sportski, ali i društvo u kome ćemo se zajedno radovati, prijateljstvo razvijati, i duh svoj snažiti.
Odavno se ukazala potreba da se mi građani Čukarice, organizujemo i svoj Klub imamo. Nova su vremena došla. Sport se sve više širi. U Beogradu je do sada registrovan čak 51 klub, a svi znamo da se ovde lopta šutira još od 1911. I u Košutnjaku je „SOKO“ osnovan. Red je da i mi ovde na Čukarici svoj klub ustanovimo, da imamo gde da se okupimo, da imamo čemu da se radujemo, a i koga da grdimo.
Nije nam dovoljno što Savu i na njoj kupalište imamo, ni što nedeljom na hipodromu trke pratimo, a Boga mi, i otmenog sveta gledamo, nego nam je potrebno da u okviru Kluba, mladež svoju okupimo i vrlinama naučimo.
U lopti smo vični. Ovde među vama su i Mile Stanić, Dragi Đorđević - „Žongler“, Dragi Todorović - „Trajko“ , pa Jova Šarčević, Bata i Iva Stojanović, Dragi Špigl, Sima Pataković, sve sami vrsni igrači “BSK“-a, „Slavije“ i „Sportskog mača“, koji žele da igraju zajedno u jednom klubu, jer su deca sa Čukarice.
Osnivanjm fudbalskog kluba počinjmo od IV razreda, a daće Bog da jednog dana ne samo dospemo do prvog razreda Beogradskog loptačkog saveza, već da utakmice igramo na najvišem državnom rangu“.
„Daće, daće“ – veselo je uzvikivao mladi Aleksandar Petrović, iz milošte zvani „Aca PIkavac“ ne znajući da će upravo on postati najveći fudbaler „Čukaričkog“ i junak slavne pobede nad reprezentacijom Englerske, u Beogradu 1939. godine.
„Živi bili“ – nastavio je g-din Mileusnić posle dugotrajnog aplauza. - „Pored fudbala u okviru Društva treba ustanoviti i druge sportove: laku atletiku, plivanje, gimnastiku... Naravno, želja nam je i čast da organizujemo za naše mlade hazenu, jer i takvih potreba imamo. Pomoć ćemo tražiti od gospođice Zorice Luković i njenih drugarica.
Da bismo ovo postigli, predlažem da osnujemo dramsku sekciju u okviru društva, koje će svoje predstave izvoditi na radost svih nas, a prihod davati u kasu Drštva. Za to imamo mlade i talentovane glumce Svetu Komnenovića, Persidu Samardžić, Vasu Georgijevića – „Begu“, i najmlađeg, Milana Srdoča.
Prvo ime Klubu da damo, ajde, kume, javi se?
Upravu i predsednika da izaberemo...
I blagajnika, da znamo kome prilog da dajemo, da kupimo dresove i cipela... 
Kakva će nam biti boja?... 
Dušana Popovića za blagajnika, on je strugar i pošten čovek...
Gde ćemo igrati? Kod Mihajlovca ne možemo više a na hipodromu nema stativa. 
Prvo stative da kupimo, a onda dresove. 
Prvo pivo „Vajfertovo“, a onda sve ostalo!...
„Mir ljudi, mir“, ponovo se oglasio g-din Jevremović „na sve smo mislili“. Predlažem:
Pošto je klub sa Čukarice, da se zove „Čukarički sportski klub“;
Da mu boje budu crno-bele, jednostavne i elegantne;
Da predsednik bude Miloš Ilić, naš prvi srpski avijatičar i rezervni vazduhoplovni kapetan prve klase
Da za sekretara izaberemo Dušana Žarkovića, gimnazistu i dobrog sportistu, a za blagajnika Dušana Popovića – strugara;
Da članovi upravnog odbora budu: Ljuba Subić – livac, Milivoje Jevremović – apotekar, Nikola Stojanović – student tehnike, Franjo Šmolik – stolar, i ja, Bogdan Mileusnić – opštinski kmet.
Da li se slažete?“
„Slažemo se!“ Zaorilo se salom uz dug aplauz.
„Ako je tako, čujmo našeg prvog predsednika, g-dina Miloša Ilića.“
„PRIJATELjI, BIĆU KRATAK.
- NEKA NAM JE DRUŠTVO SREĆNO I DUGOVEČNO! ŽIVELI!

SD CUKARICKI Email SD "ČUKARIČKI" - Beograd, Beogradskog Bataljona 25, 11030 Čukarica, tel/fax +381 11 3551541 brojac poseta